Az kétségtelen, hogy a technológia egyre inkább a mobil platformok felé tart. Jó eséllyel, a nem túl távoli jövőben, már nem biztos, hogy egy átlag háztartásnak szüksége lesz Számítógépre.

Ebben a postban azt a három mobil operációs rendszert hasonlítjuk össze, ami ma uralja a piacot. Vannak persze még ezenkívül is rendszerek például: Firefox OS, Blackberry, stb… De ők kevésbé érvényesülnek emellett a három hatalmas vállalat mellett.

Nézzük meg, hogy is állnak most ők, melyiknek mi az előnye, hátránya.

Kezdjük azzal, ami Magyarországon a legelterjedtebb.

Android

Android Jelly Bean

Jelenleg az Android, a 4.3 verziónál jár. Ez a verzió 2013. Július 24-én jelent meg és nem hordozott magában átütőerejű frissítést, de azért érdemes frissíteni rá, ha lehetséges. Ebbe a frissítésbe került be az OpenGL ES 3.0, amelynek köszönhetően sokkal jobb grafikus teljesítményt kapunk, és itt került bele a Bluetooth Smart, amivel egyszerűbb az okos kütyük között a kapcsolatteremtés. Valamint a 4.2-ben megjelent több felhasználós mód is tovább fejlődött.

Az Android rendszer hátránya, hogy a frissítés nem elérhető azonnal az összes eszközön, sőt a legtöbb közép kategóriás és az alatti készülékre soha nem is lesz elérhető a gyártó által. (Persze ez főzött ROM-al megoldható szinte bármelyik készülékre.)
Mert Androidon az operációs rendszert az adott gyártó szabja személyre, és így meg kell várni, amíg felkészíti a telefonunkra a frissítést (ez nem a Google-n múlik).

Ez sok esetben elég hamar elkészül, például az aktuális csúcsmodellekre 1-2 hét alatt megjelenik (gyártótól függően), de ha a Google által kiadott Nexus készülékünk van, akkor azonnal élvezhetjük a frissítés előnyeit, hiszen ezekre azonnal letölthető.

A következő verzió kiadásának dátumáról még nincs semmi hír, de a bejelentés már megvolt 2013 szeptember 3-án.

Az Android gyorsabban fejlődik, mint konkurensei, és testre szabhatóságban, valamint funkcionalitásban vezet.

A Google Play Áruházban jelen pillanatban több, mint 1 000 000 alkalmazás van (forrás: wikipédia)

Előnyök:

 • Olcsóbb készülék (még a csúcs kategóriás készülék is feleannyiba kerül, mint egy iPhone5S)
 • Könnyű személyre szabhatóság
 • Gyártókként új felület
 • Nagy telefon és tablet választék
 • Könnyű fájlcsere
 • Rengeteg alkalmazás a Play-ben
 • Könnyű alkalmazás készítés bármilyen operációs rendszerről

Hátrányok:

 • Az új verzió nem minden telefonon elérhető
 • Olcsó kategóriában előfordul a laggolás

Apple iOS

ios7

Az Apple iOS-ből nemrégen jelent meg a 7 verzió, ami egy teljesen új User Interface-t kapott. Újrarajzolták az ikonokat és vele együtt mindent. Ezzel az Apple is beállat a modern Design elvek mögé. Így már nem csak a Windows Phone, hanem az iOS is nagy részében követi a Flat design elveket.

Az iOS előnyei közé tartozik, hogy a frissítés elérhető a korábbi modellek többségén. Jelen esetben iPhone4 és iPad2 az alsó határ. Bár ők előnyben vannak, hiszen az Androidhoz képest csak „pár” készülékre kell felkészíteni a szoftvert, ráadásul ezeket a készülékeket ők is gyártották így mindegyik belső paraméterével tisztában vannak.

A következő iOS újításairól természetesen még nincsen semmi információ.

Eszközök tekintetében gyakorlatilag csak csúcsmodellekről beszélhetünk, hiszen az újonnan bejelentett iPhone 5C is gyorsabb, mint az előd csúcsmodell. Azt mondanom sem kell, hogy a szoftver laggolás mentes és gyönyörű.

Az Apple ezzel a szoftverével is tarol, hiszen követi a modern design irányelveket és tökéletes a User Experience is. Bár a Flat designt nem az Apple vezette be a mobilpiacra, de az úttörő szerepet magára vállalja, hiszen jóval több iOS készülék van forgalomban, mint Windows Phone, így szélesebb körben tejed. Nem mellesleg sokkal szebb felületet alakítottak ki mint a Windows, de ez ízlés kérdése.

Az Apple App Store-ban jelen pillanatban több mint 900 000 alkalmazás van. (forrás: wikipédia)

Előnyök:

 • Gördülékeny felhasználói felület
 • Prémium érzet mind az eszközön, mind a szoftveren
 • A frissítés azonnal telepíthető (max 1-2 hét csúszás országonként)
 • 64 bites processzor kezelés

Hátrányok:

 • Média anyagok másolása körülményes (csak iTunes használatával lehetséges)
 • Nem összekapcsolható más eszközzel pl: Android telefon Bluetoothon keresztül
 • Drága eszközök, még pár év elteltével is
 • Csak MAC rendszerről lehet alkalmazást fejleszteni

Windows Phone

Windows Phone 8

A Windows Phone-t a Microsoft fejlesztette ki és megjelenése óta az összes rendszerének felületét próbálja azonos felhasználói élményre gyúrni. Ezt a csempés (Metro UI) felületet először a Windows Phone-on láthattuk, majd később a Windows 8 is megkapta és az Xbox360 is.

Jelenleg a 8 verziónál tart a szoftver. Eszközök terén nem ékeskedhet akkora táborral, mint az Android, de azért van választék.

Nemrégiben a Microsoft felvásárolt a NOKIA céget, így remélhetőleg olcsóbban juthatunk hozzá a készülékekhez. Eszközök tekintetében a NOKIA készülékek nagyon nagy fejlődést mutatnak, és a rajtuk futó Windows Phone rendszer tökéletesen laggolás mentes. User Expreience terén sincs utolsó helyen a szoftver.

A Windows Phone Store-ban jelen pillanatban több mint 170 000 alkalmazás van. (forrás: wikipédia)
A Windows Phone Store nem egyenlő a Windows 8-on található áruházzal, mert a telefonban ARM architektúrájú processzorok vannak, míg a számítógépünkben x86 vagy x64, így pl: a Windows Phone áruházban fellehető alkalmazás nem telepíthető Windows 8-ra

Ez a szám kicsit kevésnek tűnik, de ne felejtsük el, hogy hátrányból indult, hiszen jó pár évvel később jelent meg a piacon.

Előnyök:

 • Gördülékeny, laggolás mentes felület
 • Viszonylag nagy készülék kínálat

Hátrányok

 • Kevés alkalmazás
 • Kevésbé személyre szabható felület
 • Kissé drága készülékek
 • Csak Windows gépről fejleszthetünk alkalmazást

Persze ez csak egy vélemény egy Androidos felhasználótól. Egy mindennapi iOS felhasználó valószínű máshogy vélekedik a többi platformról és egy Windows Phone-os is mást mondana.

 • PNothart

  Hát srácok nem mindenben értek egyet veletek! Az iOs-re van olyan program aminek a segítségével el lehet kerülni az iTunes-t! :) További jó munkát

  • codebuild

   Külső programmal természetesen sok mindent meglehet oldani, de mi most magát az iOS rendszert néztük, úgy ahogy azt az Apple kiadta. :)