Mit jelent az, hogy Reszponzív webdesign (angolul: Responsive webdesign)A reszponzív szó jelentése a webtervezésben az, hogy eszközfüggetlen. Tehát ugyanolyan felhasználói élményt nyújt egy mobiltelefonon, mint egy laptopon.
Az okostelefonok és tabletek elterjedésével egyre inkább látszik, hogy elengedhetetlen ennek a használata.

A technológia úttörői közt van a Google és a Microsoft is, de hazánkban is találunk példát a használatára pl az Index.

Reszponzív megjelenés számítógépen

Mire jó?

Arra jó, hogy a tartalom, amit szeretnénk megjeleníteni, ami lehet szöveg, multimédia vagy bármi, az igazodik a készülék méretéhez. Tehát például a weboldalon elhelyezett gomb telefonon is kényelmesen használható lesz, attól függetlenül, hogy annak a telefonnak alacsony, vagy magas a felbontása.

Amennyiben most egy tabletről, vagy mobileszközről olvasod ezt a cikket akkor, te is élvezheted ennek az előnyét, ugyanis a blogunk teljesen reszponzív.

Fontos, hogy már a weboldal tervezésekor el kell készíteni a reszponzív terveket, mert sokkal több idő és energia utólag reszponzívvá tenni egy weboldalt.

Reszponzív megjelenés mobileszközön

Milyen fajtát válasszak?

A reszponzivitás többféleképpen is kivitelezhető. Pl az Index által használt reszponzivitás nem ugyanolyan, mint az általunk használt megoldás.

Az Index által használt technológia felismeri az eszközt és ez alapján egy másik weboldalra irányít bennünket. Ilyenkor az oldalak URL címei egy “m.” előtagot kapnak.
Ezzel jelzik, hogy éppen a molbilra készült verziót olvassuk.


Ez a fajta reszponzvitás azért előnyös, mert mobilon sokkal kevesebb tartalmat jelenítesz meg, mint számítógépen, így az oldalak betöltése sokkal gyorsabb lesz.
Akkora oldalaknál, mint az Index érdemes ezt a megoldást választani, és külön mobil tartalmakat készíteni ehhez (mint például mobil reklámot).
Azonban ez a megoldás programozás szempontjából időigényesebb, ezáltal többe is kerül, de felhasználói élmény szempontjából ilyen nagy weboldalaknak sokkal jobb.

Az általunk használt reszponzivitás azt az elvet követi, hogy amire nincs szükség, azt elrejtjük. Például egy blognál az oldalsó Side bar nem fér el mobilon, vagy tableten álló nézetben, ezért ezt nem jelenítjük meg. A tartalmi elrejtésre azonban viszonylag kevésszer van szükség.

Ha már tervezéskor kitaláljuk az oldal kinézetét különféle eszközökre, akkor az oldalon lévő tartalmakat már olyan formátumban készíthetjük el, ami támogatja a reszponzivitást (pl SVG használata vektoros elemeknél / logóknál).

Összegzésképpen a reszponzivitás egy nagyon jó technológia, semmiképpen ne zárkózzunk el a használatától, és ha most készíttetsz weboldalt, mindenképpen kérd a webfejlesztődtől, hogy reszponzívra készítse el az oldalt, de ha már van weboldalad, azt is érdemes átalakítani.

Csapatunkkal mi is vállalunk reszponzív webfejlesztést, illetve már meglévő weboldalakat utólagos reszponzívvá tételét.

www.codebuild.hu